Till Er tjänst!

Det ramlade in ett önskemål om recept på bakverken som jag snörde ihop inför Kickans kalas (Grattis, igen!), och Er önskan är min lag? ;) Här kommer recepten i alla fall:


 

Kladdkaka med marshmallows och Mariannefluff


Kladdkakan:

4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 ägg

En nypa salt

100 g smält smör

En stor näve minimarshmallows


Marianne-fluff:

3 dl vispgrädde

1 påse mariannekarameller



Gör så här:

1. Rör ihop alla ingredienser till kladdkakan och grädda i 150 grader i 35 minuter.

2. Ta ur Mariannekaramellerna, lägg i en påse och linda in i en handduk och krossa dem, till exempel med en kavel.

3. När all Marianne är krossad i små bitar häll i grädden i en kastrull och värm upp till strax innan den börjar koka, den får inte koka! Häll i Mariannekrosset och rör tills det smält helt.

4. Ställ in gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten och vispa sedan upp grädden till ett fluff.


KLART! Servera kladdkakan med Mariannefluffet och toppa gärna med några marshmallows




Ett snyggt sätt att servera kakan på, om du vet hur många du tänker bjuda.




Chokladtryfflar
(ca 15 st)

Chokladkräm:
200g mörk blockchoklad
25g smör
1/5 dl grädde

Utsida:
100g valfri blockchoklad
50g valfri (annan) blockchoklad

Gör såhär:
1.
Hetta upp grädde och smör över vattenbad. När smöret smält tillsätt blockchokladen. Rör ihop ingredienserna tills chokladen smält och smeten är slät.
2. Alternativ a: Låt smeten stå i kylskåp i åtta timmar, eller gärna över natten. Forma, efter dessa åtta timmar, smeten till lagom stora bollar.
Alternativ b: Häll smeten i formar, exempelvis iskubsformar av mjukplast. Låt stå i kylskåp i åtta timmar, eller gärna över natten.
3. Smält 100g blockchoklad över vattenbad. Bränn inte chokladen så att den "torkar"! Händer detta är chokladen förstörd och du måste smälta ny.
4. Använd tandpetare och doppa tryfflarna i chokladen. Låt stelna.
5. Smält 50g blockchoklad, i en annan färg. Ta lite choklad i en sked och kasta försiktigt över bollarna.
6. Doppa en tandpetare i chokladen och täck över hålen i tryfflarna.

KLART! 






Presenttips: Köp papper och klistermärken och slå in tryfflarna. Använd olika papper för olika tryfflar. Lägg tryfflarna i en ask och vips har du en finfin present! Supergott och personligare än en köpt chokladask! Tryfflarna kan enkelt fyllas med exempelvis cognac eller likör, tillsätt då detta i smeten tills du tycker att det smakar lagom mycket. Jag gjorde tryffelaskar  som påskpresent till familjen, farmor&farfar och mormor&morfar - det var ett dygnsverk, men jag kan lova att det var grymt uppskattat!


Sådärja! Hoppas att ni är nöjda nu! Hör av er om ni undrar något, eller om jag förklarat för dåligt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0